Uczniowie klasy IIc chcąc poznać nasze regionalne tradycje udali się do Zubrzycy Górnej, gdzie podczas zajęć "Od ziarna do chleba" w Muzeum Orawskiego Parku Etnograficznego musieli dołożyć nie lada starań, by przygotować sobie drugie śniadanie złożone z własnoręcznie upieczonych "moskolików" i kawy zbożowej z mlekiem. Podczas zajęć mogli się nauczyć jak wymłócić zboże cepem, oczyścić je na przetaku, a następnie utłuc kaszę i zmielić ziarna na mąkę na żarnach. Dowiedzieli się, że mielenie mąki było dawniej codziennym zajęciem dzieci oprócz pilnowania krów i owiec na wypasie czy karmienia kur, królików i kóz. Po skończonej pracy i posiłku uczniowie zwiedzili jeszcze dawne zabudowania wiejskie - dwór sołtysa, młyn, tartak i olejarnię. Zwłaszcza wyciskanie ziaren lnu na olej wzbudziło u nich wielkie zainteresowanie. W nagrodę za zaangażowanie w pracę i dobre zachowanie mogli udać się do "Wypasionej Doliny", gdzie czekały na nich atrakcje i zabawy w parku linowym. Pełnia nowych wrażeń i zapału do poznawania nowych miejsc bezpiecznie wrócili w wygodne pielesze swoich domów, ciesząc się, że nie muszą chodzić na bosaka, ani czerpać wody ze studni....